Saturday, 13 September 2014

Eksperimen benih rumput

 Assalamualaikum wbt..

Sebelum ni sy pernah ceritakan tentang benih rumput karpet yang saya beli di sini.semasa cuti 31 ogos hari tu saya sempat semai benih rumput sebelum bertolak balik ke penang.saja2 eksperimen,,semai pun lebih kurang 1x2 kaki jer.Malas n tak sempat nak bersih kawasan .semai terus ke tanah.Yang beria2 sangat suami saya,,ikutkan sy malas,,tp dia tukng beriya2 je yg tukang semai sy jugak,.dia paksa sy semai..huhu dia yg excited tapi malas nak semai.

Now setelah 2 minggu berlalu sungguh saya tak sangka ianya tumbuh walau pun tak banyak,,tak sampai segenggam pun sy semai hr tu.Plan nak semai banyak2 pada bulan nov - december nanti.sy cuti dan hujan pun kerap.Barulah dapat diuji keberkesanan benih ni.kerana kehendak suami kuturutkan jua.


Terima kasih Allah yang menghidupkan benih ni tanpa jagaan dari saya yang sepatutnya disiram 2x sehari.Allahu Akbar.





petak yang saya semai.nampaknya kayu dan bata kelilingnya sudah tidak rapi seperti asal,,sudah beralih tempat dan dua potong kayu tak ada,entah pg mana,,ribut kuat ke apa tak tahu lah.buat petak semaian bodo-bodo jer hr tu sebab tak assume sgt ia akan tumbuh.


itulah cerita sy hari ni,,mungkin bg orang lain tak ada apa sangat yang istimewanya,,tp bg gardener baru mcm sy jujurnya sy teruja juga.hehe

14 comments:

  1. Assalamulaikum..best kan tgk hasil semaian mula brcmbh..saya pn gitu gak..happy cm dpt bb baru..pas ni akak blh semai semua benih rumput tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm..betul k mar hepi mcm dpt bb br..hehe

      Delete
  2. Salam Cucubulat,

    Alhamdulillah eksperimen tanam rumput berjaya juga walau tanpa tuan! Lepas ni bolehlah semai lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm mak aji..kuasa Allah tumbuh jg dn izinnya.mkin selalu hujan kot

      Delete
  3. Waah..CB mmg teruja...tunggu seeds bercambah...tk kira la apa2 seeds pun...tmbh2 yg susah2 mcm rumput crpt ni.. kami penah semai tk tumbuh lgsg!!!
    kalau dh nk tumbuh raised bed mcm mna pun tumbuh kan...hehehehe
    tahniah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu ana..kalau nak tumbuh tu main campak je boleh tumbuh.semuantaa dgn izinNya.

      Delete
  4. Salam Cucubulat, terima kasih sudi jengah dan follow blog saya..salam kenal jugak ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm nasa mulia..t kasih sudi folow me balik..

      Delete
  5. Rahmat musim hujan agaknya, wpun tanpa siraman, thniah hidup subur nmpaknya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul la sudais..air hujan ada keberkatan dan rahmat drNya.

      Delete
  6. Rumput carpet ni cepat membiaknya. Kadang2 kalau tak terkawal dia boleh masuk dalam lubang pasu pokok bunga yang letak atas tanah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah yg sy dgr dr mrk yg tanam rumput ni sis mala..kalau dah biak tu leh tembusi pasu..hrp ia dpt kalahkan rumput liar yg semak kt lmn sy penat nak merumput.

      Delete
  7. Syukur alhamdulillah, menjadi juga tanaman rumput sis ye...

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah semai suka2 je sis..sj nak test benih..hrp tumbuh semakin baik la..

    ReplyDelete