Monday, 15 September 2014

pokok apa Ni?

Assalamualaikum wbt..

Saya tertarik dengan pokok ni yang tumbuh meliar di sekitar kawasan rumah saya.Ada sesiapa tau id pokok ni atau atau ada apa2 maklumat berkaitan dengan pokok ini samada manfaat perubatan atau sebagainya.





Gambar yang sempat saya ambil sebelum ia kuncup pada waktu petang.sebenarnya masa cuti31ogos lagi saya nak snap gambar bunganya ,,tetapi kerana cuaca panas tengahari saya tangguhkan ke petang,bila saya nak pi ambil pada waktu petang ia dah kuncup dan tak kembang2 dari pagi hingga petang 31-1 ogos.anehkan!.so kali ni sampai je ke rumah terus sy amik gambar walau pun tengahari terik takut ia malu2 nak kembang lg.



Nampak cantik pulak tengok bunganya kembang warna merah darah ikan.Tumbuh secara liar jer,,sebelum ni tak ada,,nak cabut mcm sayang pulak.




bukan main banyak lagi benih pada pokoknya.mungkin keluarga kekacang jika dilihat kepada daun dan benihnya.


19 comments:

  1. Belum pernah tengok pokok ni, cantik bunga merah, ni 1st time. Xdpt nk komen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe lah sekurang2nya sudais dh tgok wp dlm blog..hehe

      Delete
  2. Cantiknya sis..sukanya Julie tgk, mcm pokok kacang ucu liar je? Ada benih tak? Jual kat Julie, suka sangat tgk color merah tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bunganya cantik juga sis...kalau nak x pyh beli sy bg jer..email sy alamat sis..cucubulat@gmail.com
      Cuma nti kalau naik tak terkawal pulak..hehe

      Delete
  3. Cantik.. saya pun suka juga..1st time tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la sis..sy berkira2 jugak nak cabut buang atau simpan.

      Delete
  4. lawa la color bunga2 tu...shape tu mirip bunga kacang panjang...tp warna sangat cantik dan unik...elok biarkan banyak2, ceria dan meriah laman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy takda ms lg nak buang..tunggulah dulu bg peluang ia menceriakan laman sy yg terbiar penuh rumput rumpai.hehe

      Delete
  5. kak pernah jumpa dan tengok pokok ni. memang tumbuh liar tapi mempunyai color bunga yang cantik...merah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampaknya kacang liar ni bkn ada ditmpt kita je..sy ada terjumpa dlm blog2 mat salleh.ni antaranya.
      http://wildlifeofhawaii.com/flowers/716/macroptilium-lathyroides-wild-bushbean/

      Delete
  6. Nampak bunga mcm bunga kacang panjang...color saja lain merah...cantik cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spesis kacang lebih kurang kot.kuat sebar benih ni.kiri kanan pokoknya ada benih.

      Delete
  7. pernah jumpa masa jalan2 kat padang mainan...tumbuhan liar yg berbunga cantik...jenis kekacang yg mudah tumbuh n tahan lasak kot kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampaknya ramai juga yg pernaah tgok pokok ni kan..betul jenis tahan lasak.pokok yg kita tanam boh baja pun tak semudah pokok ni.

      Delete
  8. Salam cucubulat,

    Saya pernah nampak pokok ni tumbuh meliar kat area rumah mertua saya di Manjung..tapi pokoknya penuh dihurung dengan kepinding/kesing..besar-besar pulak tu sampai tengok pun geli..memang cantik tapi kalau mengundang serangga perosak kena cabut rasanya..nanti rosak pulak garden sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm tarique..t kasih kongsi cerita..setakat ni takda kesing lagi..sy pun niat nak cabut buang tp belum ada masa lg.

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Saya pernah tertanam pokok ni sebab saya ingat saya kutip benih coral vine dari tepi estet.

    ReplyDelete
  11. Mcm rupa kacang tanah ja. mcm en.tarique cakap tu iya la kut. saya pun first time tgk. :)

    ReplyDelete