Thursday, 16 October 2014

Kreatif dalam berkebun-Teknik grafting

Assalamualaikum wbt..

Durian ada kaki.pelik tapi benar.menggunakan teknik grafting yang semakin popular di negara jiran.(Indonesia)
lihat gambar kat bawah,,buahnya boleh dipetik dengan jari!

gambar google

gambar google
Selain dari unik ada empat kaki ia juga istimewa kerana dikatakan cepat berbuah dan sedap isinya,mungkin  kerana 4 baka dikacuk menjadi satu pokok.Dalam 2 tahun sudah berbuah.Subhanallah maha luas Ilmu Allah.

kalau kawan2 nak mencuba boleh lah rujuk video kat bawah.kalau tak suka durian maybe kita boleh cuba pokok lain seperti pokok jambu,ciku dan sebagainya.



16 comments:

  1. Replies
    1. ye nasa mulia,agak menarik dan mudah untuk dicuba

      Delete
  2. Macam-macam teknik kan...kalau rajin usaha mesti menjadi juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul nadia,,macam2 benda kita boleh belajar.antara rajin dengan tak jer nak aplikasikan.

      Delete
  3. boleh try ni CB, tkyah nk ada dusun luas ,ada 2 atau 3 pokok pun dh cukup ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy belum ada dusun ana,,tu la mcm terfikir nak buat kat pokok ciku tanam dalam pasu besar ja..hehe

      Delete
  4. Replies
    1. betul kak mar,,teruja tengok buahnya.

      Delete
  5. macam2 teknik pertanian moden kan, semoga memberi manfaat kepada kita semua,singgah dan klik2 RHB untuk CB :)

    ReplyDelete
  6. Kalau kita tahu serba sedikit teknik berkebun ni...lebih mendatangkan manfaat...kan elok kalau boleh dipetik buahnya, dari jatuh gugur...

    ReplyDelete
  7. sangat berwawasan sekali artikelnya

    ReplyDelete
  8. mantep sekali tipsnya... terimakasih sekali....

    ReplyDelete